vineri, 13 noiembrie 2009

Flashback

“Clisee voalate din Epoca de Aur si anii tranzitiei” – de Florin Andreescu

Ma incadrez in generatia celor care au prins “cei 7 ani de-acasa” in Epoca de Aur… ca despre anii tranzitiei eu as spune ca inca continua…i-am trait si ii traim inca…

Asa ca, mi-am regasit franturi din copilarie in unele imagini… care au declansat o avalansa de alte amintiri… Cu vinovatie insa trebuie sa recunosc ca amintirile mele din acea epoca au o savoare aparte… au gustul copilariei mele si sunt frumoase… Eu nu am simtit uratul si nedreptatea acelor vremuri asa cum au simtit-o bunicii desproprietariti si bagati in inchisoare pentru ca erau “chiaburi” sau parintii care stateau la cozi de cu noaptea pentru benzina… sau si mai rau pentru mancare, la aprozar. Eu imi aduc aminte de monedele de 5 lei cu care ma trimitea bunica sa iau paine - pentru ca apoi sa fiu rasplatita cu o vafa sau un brifcor, de bananele verzi puse la copt sus pe biblioteca in preajma sarbatorilor de iarna, de bulgarii prinsi “clandestin” cu un sistem complicat de antene / sarme, de Europa Libera ascultata cu volumul la minim, pentru ca “pana si peretii au urechi” … si, nu in ultimul rand, de barcutzele leagan (de la care a pornit tot sirul amintirilor) si gestul de suprem curaj - sa te dai peste cap cu barca.

Rememorarea acelor vremuri nu mi se pare nici exagerare si nici greseala… Este o etapa din istoria noastra care si-a lasat amprenta adanc intiparita in noi… suntem inca sub influenta acelei epoci… suntem “rodul” ei - chiar si cei nascuti dupa Revolutie - fie ca ne dam sau nu seama, fie ca vrem sau nu sa o acceptam. Toti am experimentat sistemul comunist de invatamant (care persista inca), iar “sechelele” acelei perioade s-au transmis prin generatii si au creat un tipar transformandu-ne intr-un soi de strutzo-camile … niste comunisti democrati… sau niste democrati comunisti…

Dar, ca sa ne cunoastem mai bine si sa intelegem mai bine anumite “naravuri” care deja sunt asimilate la nivel de natie, mi se pare esential sa nu ne uitam istoria… sa nu uitam de unde am plecat… pentru ca neuitand suferinta si umilinta pe care au indurat-o parintii nostri sa nu repetam greselile trecutului. Nu spun sa traim sub “povara” trecutului, dar nici sa adoptam politica strutzului… sa bagam capul in pamant si sa ne facem ca nu este … Sa nu uitam si sa acceptam ca astia suntem… de acolo am pornit toti… de fapt, de acolo a repornit istoria noastra.

Asadar, mie mi-a placut expozitia, mi-a placut locul, mi-au placut fotografiile si fotograful Florin Andreescu - omul “rusinos” care nu a simtit nevoia unor discursuri pompoase si mi-a placut franchetea lui Feri si ca este un om plin de viata si sincer implicat in ceea ce face. Nu pot sa critic nimic… nu sunt la nivelul ala… pot doar sa apreciez ... si pot incerca sa invat….

In incheiere… dupa acest lung sir de ganduri, va prezint si eu cateva umile imagini “pro memoria”… cu parerea de rau ca nu am ramas indeajuns incat sa particip si eu la iesirea de la Clubul Taranului Roman alaturi de ceilalti colegi pasionati… si mult mai experimentati intr-ale fotografiei…








6 comentarii:

  1. Mi-a placut ce ai scris, sunt de acord cu tine. Imi plac si fotografiile pe care le-ai facut. Cred ca ai un aparat bun sau ai folosit trepied si nu au iesit "miscate" ca majoritatea fotografiilor facute de mine. Cred ca expozitia domnului Florin Andreescu a fost si este un fel de "Amintiri din copilarie" legate de pasiunea dominiei lui pentru fotografie. Ceea ce imi pare rau este ca domnia sa, domnul Florin Andreescu, nu a vorbit mai mult despre el, ca sa pot face legatura intre trecutul de fotograf pasionat si prezentul domnniei sale - stiu ca este un renumit peisajist si ca a editat cele mai frumoase albume de fotografii despre Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cat conteaza pozele,important este ca ai participat la un asa eveniment.As fi mers si eu ,dar nu se poate,sunt mult prea departe.Te felicit si ma bucur ca poti merge la asemenea evenimente,este bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase instantaneele, mai ales a a 5-a si a 6-a. Interesanta este insa si a 4-a si aici ma refer la cadru si ceea ce transmite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant si inspirat ceea ce ai scris, iar fotografiile nu fac decat sa reintregeasca cadrul. Ai prins cateva aspecte importante la expozitia dlui F. Andreescu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte reusit fotoreportajul realizat de tine la vernisaj. Ai surprins si imagini cu prezentatorul, cu dl Florin Andreescu - fotograful, cateva imagini cu fotografii expuse, multimea insetata de cunoastere si bine-nteles, el profesore... Dl.Feri chemand "puiii". Ai spus povestea vernisajului in cateva imagini.

    RăspundețiȘtergere
  6. heeey, in a cincea poza e flory petrescu in stanga :P

    RăspundețiȘtergere