duminică, 11 aprilie 2010

Bateria intermediara 9-10

Putini stiu poate ca centura Bucurestiului are o importanta deosebita, fiind unul dintre ultimele sisteme de fortificatii omogene din jurul unei capitale, proiectat de generalul belgian Henri Alexis Brialmont - cel mai cunoscut si apreciat inginer militar al secolului al XIX-lea, care a mai proiectat fortificatii si pentru orasele Liege, Namur, Anvers. Lucrarile la fortificatiile din jurul Bucurestiului au inceput in anul 1884 la initiativa regelui Carol I si s-au incheiat dupa 10 ani de la inceperea lor, in 1894, costurile totale fiind de 111.500.000 de lei aur, egale cu bugetul armatei romane pe trei ani. Din cele 36 de constructii, au mai ramas 17 forturi si 13 baterii intermediare, majoritatea abandonate si aflate intr-o stare avansata de degradare. Mai multe se pot citi in National Geographic.

Azi am avut ocazia sa vizitam Bateria intermediara 9-10, aflata in apropierea Autostrazii Soarelui, la initiativa Lanului de Secara. Deci, multumiri lui Radu, Luca precum si d-lor Ionel Onofras si Cosmin Somesan, ca s-au indurat si de noi si ne-au scos intr-asa o expeditie fotografica.
Asculta mai multe audio Muzica

14 comentarii:

 1. Faine imaginile, preferata mea din aceasta serie este ultima! :)
  Este oare o fantoma in a 4-a imagine? :)
  Reusita iesirea de azi la fort!

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte frumoase primele 2 si ultima in special.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ultima este exceptionala (preferata mea) !

  RăspundețiȘtergere
 4. Lavinia , textul este preferatul meu... mai ales partea cu indurarea.Multumim ca ati indurat o iesire asa scurta..mai mult documentara.Despre imagini numai de bine...ti-a facut o nota cromatica f personala...de invidie cum ar zice clasicii!

  RăspundețiȘtergere
 5. foarte frumaosa serie de imagini Lavinia, te-ai jucat excelent cu lumina si apreciez si informatiile de ordin istoric pe care ni le-ai furnizat cu generozitate!

  RăspundețiȘtergere
 6. Foarte tari fotografiile!Regret enorm ca am ratat aceasta iesire cu voi...

  RăspundețiȘtergere
 7. f bun.imi place prima, dar vezi ca ai o chestie in coltul din stanga sus, ramasa de cand ai cropuit cred...iar ultima incheie o serie foarte reusita. bvbvbv

  RăspundețiȘtergere
 8. cool... io pun poze si link catre tine pt explicatii :))))

  RăspundețiȘtergere
 9. Ultima...a cui o fi umbra de stă în capul scărilor...?

  RăspundețiȘtergere
 10. Ce-mi place!
  Faine fotografiile, mă incită locul!
  Trebuie să ajung şi eu pe acolo.

  RăspundețiȘtergere
 11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 12. vai locatia e geniala :x. spooky alea alea. fotografiile ma cam lasa speechless. felicitari!

  RăspundețiȘtergere