duminică, 9 mai 2010

Manastirea Chiajna

La initiativa lui Bog(u)dan, ne-am strans cativa Sambata asta sa vizitam & sa fotografiem ruinele Manastirii Chiajna. Situata la periferia Bucurestiului, în cartierul Giuleşti-Sarbi langa un cimitir si în apropierea caii ferate Bucuresti-Craiova, pana la manastire se strabate un maidan intesat de gunoaie, soparle, serpi (chiar am vazut) si alte forme mai mult sau mai putin placute ochiului.

Lucrarile la manastire au inceput in timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782) si s-au finalizat în timpul domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786-1790). Constructia avea 43 de metri lungime şi 18 inăltime si ziduri groase de 1-2 metri, luandu-si numele de la o mosie a Doamnei Chiajna, soţia lui Mircea Voda. Se pare insa ca nu s-a slujit niciodata in ea, fiind bombardata de turci chiar inainte de sfintire, deoarece a fost confundata cu o cetate / fortareata; totusi, conform altor surse manastirea functiona în 1792, dar a fost parasita în timpul epidemiei de ciuma din vremea lui Mihai Sutu (1791-1793). Oamenii au inceput sa creada ca este blestemata si astfel a devenit subiect al mai multor legende; una dintre ele spune ca insusi Mitropolitul Cosma al Ţarii Romanesti ar fi murit de ciuma în aceasta manastire; clopotul cel mare se spune ca ar fi fost aruncat în Damboviţa, dar se mai aude batand in noptile cu luna plina.

Acum manastirea este intr-o paragina totala. La cutremurul din 1977 s-a prabuşit turla, la degradarea continua a ruinelor contribuind si trepidatiile provocate de calea ferata aflata la mai putin de 20 de metri precum si avioanele care trec exact pe deasupra la joasă altitudine, bucati de caramida cazand zilnic din ea (s-a intamplat si cand eram noi acolo). Probabil foarte curand nu va mai ramane nimic din ea... poate doar legendele si clopotul care bate in noptile cu luna plina.... Acum este regatul ciorilor...


Asculta mai multe audio Muzica18 comentarii:

 1. Superbe! Ochii astia cate vad... Ma refer la ochii tai plus ochiul de peste... :)
  Super faine!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Faine imagini din regatul ciorilor... Poate ar fi fost mai bine sa selectezi doar câteva (par că se repetă) sau (si mai bine) să faci o galerie web pentru a le vedea individual, la o dimensiune mai mare. Unele din ele sunt super faine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Toate fotografiile sunt frumoase, insa mie imi place cel mai mult penultima...

  RăspundețiȘtergere
 4. faine. primele sunt preferate. cred ca ar fi dat la fel , daca nu mai bine, pe alb negru :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna serie,8,11,14,15 superbe,bine lucrat Lav.

  RăspundețiȘtergere
 6. Grozava serie! Fain rau ochiu' asta de peste. Multam' de istorioara. Acum stim si noi ce si cum :P

  RăspundețiȘtergere
 7. Super serie! Felicitari! As vrea si eu sa ajung pe acolo. Din pacate in week end n-am fost pe acasa ...

  RăspundețiȘtergere
 8. frumos, foarte frumos cu ochisorul; si prelucrarile mi se par excelente! felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 9. E criminal fisheye-ul ala. Foarte frumos executate fotografiile, imi place gama dinamica exitinsa si cromatica.

  RăspundețiȘtergere
 10. imi place aceasta serie de imagini

  RăspundețiȘtergere
 11. salut, sper sa ne vedem - cu totii - sambata la tnb, la 13.30, sa ai zambetul la tine (si eventual familia :) ), multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 12. tare tare... te mai invit si altadata... si pe tine si pe fish :))

  RăspundețiȘtergere
 13. WOOWWW!!!Great picture!! Congratulations!!

  http://balapertotarreu.blogspot.com

  Barcelona
  Frank

  RăspundețiȘtergere
 14. wow:) minunat. ce obiectiv ai folosit?

  imi place mult si melodia si in special a 8-a poza:). e atat de ,,vorbitoare". Mie imi inspira multe. Ma duce cu gandul ca bolta cereasca ne e acoperisulul lacasului Sfant Terra:), mult mai important decat acoperisurile materiale fie ele si ale manastirilor sau bisericilor. Mi se pare minunat. e o poza puternica.

  RăspundețiȘtergere
 15. AF fisheye Nikkor 10.5 mm / f 2.8
  :) merci

  RăspundețiȘtergere
 16. Uite cum mai macină timpul lucrurile:
  aprilie 2011 - un GELU şi-a lăsat amprenta aproape de capul fetei, stricând imaginea de ansamblu...

  RăspundețiȘtergere