vineri, 14 mai 2010

doar un portret



Asculta mai multe audio Muzica

Am învăţat ca o parte esenţiala a fotografiei de portret se leagă de aspectul psihologic. « Tehnica » e sa « cucereşti » subiectul înainte, astfel încât atunci când îl fotografiezi sa nu se uite la aparatul-obiect ci la omul-fotograf si astfel, sa(-ţi) transmită in mod natural, (in)voluntar… o stare… un sentiment… o emoţie… un mesaj, prin privire… prin atitudine.

Când te uiţi la un aparat, n-ai ce sa-i transmiţi pentru ca lipseşte sentimentul… când te uiţi la omul din spatele aparatului, privirea, expresia, atitudinea capătă sens. Atunci abia comunicarea non-verbala prinde substanţă, e captată pe peliculă si se transmite privitorului prin imagine.

Acum… principiul e simplu… dar practica ne omoară :)… pentru ca pe lângă un foarte bun fotograf, e nevoie sa fii si un fin psiholog… si de ce nu, un «cuceritor» … E nevoie sa simţi omul, sa ii câştigi încrederea, sa i te bagi pe sub piele, in suflet, in minte fără sa creezi impresia unui asalt sau agresiuni psihologice, fără sa dai naştere unor suspiciuni sau temeri.

Unii oameni au talentul asta… majoritatea nu…

8 comentarii:

  1. Imi place tare mult portretul! Modelul foarte expresiv! Si cucerit pe viata! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Portretul....inainte de toate este comunicare, este ceea ce ai spus, scris, simtit, postat tu mai sus! poate ca alaturi de nud este ceea ce as numi furcile caudine ale fotogrtafiei!

    RăspundețiȘtergere
  3. doar un...portret...
    sau...
    dor
    de
    un
    om
    iubit

    RăspundețiȘtergere
  4. in momentul in care maresti fotografia, fundalul este alb. iar rama daca este si ea alba este ca si inexistenta

    RăspundețiȘtergere
  5. doar un lucian... nu unul oare care :))

    RăspundețiȘtergere
  6. tu il ai! acum te-a ajutat si con-...textul, dar mergi mai departe... tu esti pe drumul cel bun!

    RăspundețiȘtergere
  7. Uaaaaau....!!!
    Este pentru prima oară, pentru mine, când cineva caracterizează în felul ăsta portretul.
    Nimic nu este mai real decât ce ai spus.
    Îmi place!

    RăspundețiȘtergere
  8. cucerit forever and ever...lasand asta la o parte, daca nu comunici cu subectul si el nu se simte in largul sau n o sa iasa nici un portret...ci doar un cadru sec...nice boy, asta din fotografia ta...a invatat sa pozeze...sa fie aspru dar sever...de astea :P

    RăspundețiȘtergere